28. detsember 2015

Veel üks uusaasta


Leidsin Maavalla lehelt sellise teksti:
Maarahval algas jõulukuu 25. päeval uus aasta. See on päikeseaasta esimene päev, mida Võromaal on kutsutud vastse ajastaja päevaks. Siit peale on iga päev eelmisest kukesammu võrra pikem. Koos pikeneva päevaringiga läheme vastu valgusele, soojusele ja elule.
Alanud aasta kannab Maavalla kalendris järjekorranumbrit 10229. Ligikaudu nii vana on meie maa ja rahva yhine lugu.

Meie põline rahvakalender on looduskalender, mis tähistab ja pyhitseb loona muutumist. Loonast lähtub ka mõnekymne aasta eest kasutusele võetud maarahva ajaarvamine. Selle  alguseks on võetud niinimetatud Billingeni läbimurre, mille toimumisaeg on meresetete uurimisel aastalise täpsusega kindlaks määratud. Siis murdis jääajajärgne paisjärve vesi endale väljapääsu ilmamerre praeguse Mälari järvistu kohalt Rootsis. Yhe aasta jooksul langes veepind mitukymmend meetrit ning vabanes suur jagu Maavallast. Syndmusest, mida Läänemere ymber elavad rahvad võivad nimetada ka maa synniks, möödub algaval aastal 10229 aastaringi.

Selle uue aasta esimesel päeval seekord pere kokku saigi. Tavalise jõuluprae ja mustikakoogiga, ei midagi liigset. Kui peret on alles vaid viis inimest, pole mõtet suuri toidukuhje kokku kuhjata ja kapsast, kuigi imehead, viisin täna komposti. No mitu päeva Sa ikka suudad seda süüa. Koerte krõbinakausid pole ka eriti populaarsed, ikka veel jätkub mingeid jääke.

Kuivõrd sünnipäevade pidamine läks meil moest ära juba aastaid tagasi, ongi vaid jõulud see aeg, millal kapist välja võtta kaheksakümmend aastat vana perekonnaportselan ja kristallilt tolm pühkida.
Laupäeval sai veel üks hingevõlg likvideeritud ja koos Füüsikuga kalmud korda tehtud, vanavanaema, vanavanemate ja ka vanatädi puhkepaigad. Viimane oli eriti hull ja hea, et noore mehe jõud abiks oli. Tegelikult peaksid minu nägemuses selle eest hoolitsema tema kasutütretütred, kes pärimisjärjekorras küüned irevil kohal olid, aga selleks neil aega ei ole. Kuigi elukoht 15 kilomeetri kaugusel. See selleks, eks igaüks teab, mida teeb. Igatahes nüüd on korras.
Enne päikese loojumist tegin terrassilt veel ühe klõpsu.

Pühapäeval hakkas külmaks minema ja toast väljas ei käinudki, laisklesin raamatute ja arvutimängudega. Täna käisin ühel kokkusaamisel ja avastasin kella viie paiku koju sõites, et polegi veel täielikult pime.
Päris kalendriaastavahetuseni on veel mõni päev aega, aga sammumine kevade ja valguse poole on juba alanud.

2 kommentaari:

  1. Maavalla Koja lehel on muudki huvitavat, aeg-ajalt ma ikka vaatan seda.
    Ilusat vana-aasta lõppu!

    VastaKustuta