28. veebruar 2010

Seemned

Panen enda jaoks kirja, milliseid seemneid suutsin endale jubaveebruaris kokku ahnitseda, et enda jaoks kusagil üleval oleks. Kasvuhoonesse ei pääse niipeagi ja selle ajaga suudan ammu ära unustada, mida ma juba ostnud olen.
Suvikutest on viis pakki erinevaid peiulilli, petuuniad jms. pika ettekasvatusajaga suvelilled on mõistlikum osta beebitaimedena, sest ettekasvatamiseks on meie maja liiga pime. Vaja oleks veel mõningaid mungalilli.
Kaheaastastest lebavad mu laual kirikakar (Bellis perennis) Pomponette ja verev sõrmkübar (Digitalis purpurea).
Kui on suur ja ikka veel tühi aed, on vahel põnev ka püsikuid enda jaoks ette kasvatada. Aeg-ajalt on midagi isegi välja tulnud. Selleaastased katsetused saavad olema:
Sügisene emajuur (Gentiana septemfida)
Kurekell, segu (Aquilegium)
Aubrieeta "Whitewell Gem"
Igihaljas ibeeris (Iberis sempervirens)
Kukekannus (Delphinium) Delight, värvide segu
Roomav kipslill (Gypsophila repens)
Krüsanteem (Chrysanthemum indicum).
Ja siis on veel kolm pakki lookleva mägimänni (Pinus mugo var.Mughus) seemneid. Pole kunagi üritanud puid seemnest kasvatada, küllap on see väga pikaajaline eksperiment. Aga põnev.
Püsikuid olen tellinud sel aastal ainult Sarastrost.
Küll midagi ka kohapealt näppu jääb, sünnipäevaks saadud Hortese, Hansaplandi ja Juhani kinkekaardid ootavad oma aega :).
Ühtegi tomati- ja kurgitaime ma sel aastal näha ei taha, toetan parem kohalikke väiketalunikke ja teen oma sisseostud Keila Aianduse ja Mesinduse seltsi poest.

Kuuri idapoolselt katuseosalt on lumi öö jooksul maha sadanud, õnneks hooga üle teeraja, mitte selle peale. Läänepoolne on veel paksu lume all.
Majakatused muutuvad ka ühe lagedamaks ja hanged kahanevad jõudsalt. Veel eile hommikul ei olnud seda terrassilauda üldse nähagi.

5 kommentaari:

  1. Mul sel aastal suvelilledest ainult tagetesed (peiulilled), kordades rohkem kui varemalt, sest eelmise niiske suve-sügise ja pikalt paksu lume tõttu on mullas vohavaid seenhaigusi ka kordades rohkem ja kavas istutada igale jumala vabale pinnale peenardesse, et ära hoida hallitust, roostet ja mädanikku, ka väärt "materjal" kompostrisse :) Teistest suvelilledest ei hooli, vast kui ainult lillhernes, aga vist ei viitsi nendega jännata.

    VastaKustuta
  2. Mul peaks samuti suvikutest midagi olema, vist astreid, mungalilli ja lillherneid. Astrid muidugi hea mõte pole, nad on paljude haiguste vaheperemehed, aga kuskile eraldi nurka mahutan nad ära.

    Lumi sulab tõesti üllatavalt kiiresti isegi sellise pilvealuse päikesega. Meie majakatus ka lapiline nagu leopard ja igasugu mööbel hakkab kah endast aimu andma.

    VastaKustuta
  3. Ma sorteerisin ka just täna hommikul vanu ja ostetud seemneid. Mõned peaks lähipäevil juba mulda ka pistma.
    Meil majaesine juba upub.

    redro - hmmm, punaseid roose vaataks õitsemas küll :o)

    VastaKustuta
  4. Keila aianduse ja mesinduse seltsi pood??? Kus see veel on?

    VastaKustuta
  5. Keila aiandusseltsi pood asub selle pisikese tänava ääres, mis suundub Haapsalu maanteelt Keila turule, Keila kaardil on täpselt tänavanime koha peale kohvitass joonistatud :(. Kui Haapsalu poolt tulla, siis pöörata peale Peetri Pizzat paremale ja pood on pisikeses puumajas vasakut kätt, kõrval on mingi Eriti Kole Kaltsukas. Sinna toovad kohalikud väiketalunikud ja aiapidajad oma kaupa müüki. Lahtiolekukellaajad olid küll argipäeviti suht võimatud, aga laupäeval ok, aga mida sa pooleldi vabatahtlikkuse alusel peetavast poekesest ikka tahad...

    VastaKustuta