17. detsember 2009

Katusest, seintest ja külmetamisest

Kuna ehitusalane kirjavahetus Trummiga eelmise postituse lõpus hakkas juba liiga pikaks minema, otsustasin sellest katusest lausa eraldi postituse teha.
Niisiis, 1936.aastal tehtud tsinkplekk-katus. Täiesti korras ja mingit parandamist ei vaja (tehti ikka seitsekümmend aastat tagasi asju, ah...). Sellepärast ei raatsi ka lõhkuma-kergitama hakata. See on praktiliselt ainuke asi, mis vanast majast autentselt säilinud on. Sarikad kah.
Selle all ärklikorrus, kolm tillukest tuba ja esik. Ühe toa lagi on rohkem või vähem soojustatud. Kaks tuba ehitas mu vanaisa kuuekümnendatel, lagi on mingist vanast lammutatud majast saadud profiillaudadest (kah päris vahvad asjad, kuidagi ei raatsi millegagi asendada), laepealsest ei ole mul suurt aimugi, aga kuna asja ehitati suvilaks, siis on arvata, et lae läbilõige seest välja on 1) laud 2) õhk 3) plekk. Suurim probleem on see, et ega selle lae ja pleki vahel seda õhku väga palju ei ole ja inimene seal roomama hästi ei mahu. Naelaotstest parem ei räägigi.
Esiku lae läbilõiget tean kindlalt, seal on 1) 16mm OSB-3 plaat 2) õhk 3) plekk. Soojustamata jäi just selletõttu, et pidi tehtama koos vana osaga. Siis aga hakkas ehitus- ja kinnisvarabuum ja kõik ehitajad kadusid nagu mutiauku. Tundub, et osa pole sealt veel siiamaani välja saanud, sest näiteks soovitatud www.therm.ee - ga võtsin suvel ühendust ja sain vastuseks, et nemad küll nii väikeste asjadega ei tegele (tõlge: kutsuge oma lobudikule buldooser).
Tselluvill.ee - le tegin täna hommikul päringu, päeva jooksul reaktsiooni küll olnud ei ole.
Endast meist ehitajaid-soojustajaid ei ole, esiteks ei jõua ega jaksa ja ega eriti ei oska ka. Palgalistel ehitajatel tuleks kõrval seista, nagu elu on näidanud - paraku peab samal ajal tööl käima, muidu pole sellesamuse ehitamise jaoks raha. Nokk kinni, saba lahti.
2004.aastal ehitatud esimese korruse seinad on samuti külmasildu täis, isegi termopildistamist pole vaja, käega on tunda, kuskohast jääkülm on. Seinte lahtivõtmiseks ja uuestisoojustamisega sama lugu, selleks, et olla kindel, et seda tõesti ka tehakse, peaks kõrval seisma ja kontrollima.
Nii ongi, et kevadel ehitatud uus ahi on nii kuum, et kätt vastu panna ei saa, aga nii nagu siin vahepeal oli, -17, siis sai suure surmaga peale õhtu läbi kütmist kätte 17 plusskraadi.
Vahel ajab ikka südame täis küll ja kirun end maapõhja. Olen sellesse majja matnud oma kümne aasta sissetuleku ja pangalaenu on veel üle kahe aasta maksta. Elamise kvaliteedist talve ajal aga pole endiselt mõtet rääkidagi. Oleks ikka pidanud kohe buldooseri kutsuma ja uue maja ehitama, oleks poole odavamalt hakkama saanud. Iseküsimus, kas muidugi kvaliteetsemalt.
Lohutame end sellega, et peale külma tuleb soe ja peale talve kevad.

10 kommentaari:

  1. Ka uue maja ehitamisel tuleb palgatud töömeestel kõrval seista ja viriseda, vinguda, kiruda, lõhkuda lasta ja uuesti ümber teha käskida. See ei loe, mis nägu neil ees on.
    Need puhumismasinad ei võta seepärast väikseid objekte, et masin pidavat korraga tühjaks saama nagu valmissegulgi. Telefoniga Sa asja korda ei saa. Pea minema kohale. Ja sellest on abi siis kui oskad teha vääääga haledat ja õnnetut nägu ja kui vaja siis pisardada kah:) Tean, et üks proua sai sedasi maja katusealuse soojaks. Aga ta enne harjutas kõvasti peegli ees:)

    VastaKustuta
  2. nagunii tuleb töömeestel kõrval seista. minu omad olid küll väga head, aga ikkagi pidin IGA päev kõik üle käima, kontrollima jne. põhitöö kõrvalt ikka. kuidas ma jaksasin - ausalt öeldes - ei tea :)

    aga äkki tasuks selle va thermiga uuesti ühendust võtta. tundub, et neil on praegu soodushind, s.t tööd ilmselt ülearu pole. sest kui hind peaks klappima, siis nende materjal (id) peaksid sinna oma omadustelt kõige sobilikumad olema. ja ma sealt lugedes sain aru, et sinu kuupmeetrid peaksid vist sobima küll.

    ja no kui ei sobi, siis teised - aga, nagu öeldud, villaga on see häda, et plekkatuse ja villa vahele peab vahe jääma..

    VastaKustuta
  3. Mina kohtusin oma töömeestega paraku ainult reedeti, sest käies 60 km kaugusel tööl lahkusin ma tavaliselt enne nende tööletulekut ja saabusin pärast nende minekut. Ja kui aus olla, poleks sellest kõrvalseismisest kasu ka olnud, sest poleks osanudki midagi nõuda. Lootsin selle peale, et väidetavalt korralikku firmat palgates hoiab töödejuhataja asjadel silma peal, aga läks nii nagu tavaliselt...

    VastaKustuta
  4. tead, tegelt on see ikka väga suur töö. ma enne 2 a lugesin... ja kogu ehitamise aja ka aina lugeisn ja uurisin ja konsulteerisin ja..

    jummalale tänu, et sattus hea ehitaja, kes oli inseneriharidusega(!), kuid siiski tegin ma ise korralikku järelevalvet. kõige selle tulemusena tehti mulle pärast pakkumine tulla eramaja ehituse töödejuhatajaks :D, millest ma lahkesti keeldusin.

    aga igal juhul tuleb alati vähemalt õhtul kõik üle vaadata

    aga kuule - kas ma saan õigesti aru, et ega seal miskit pööningut polegi? ainult ca 20 cm vahemik katuse ja lae vahel? nagu 2 A-tähte v kolmnurka üksteise all?
    või on ikka miski selle A tähe alumise osa moodi, et keskel on horisontaalpind ka?

    VastaKustuta
  5. mde, ma ei elanud ehitamise ajal ülds siin :). hommikul 10 km teisest suunast talna tööle.... õhtul peale tööd ehitusele 30 km.. telefonikonverents ehitajaga.. asjad kirja ehitajale (kui oli vaja) ..ise osade tööde tegemine ...ja siis siit vast ööd veel 35 km koju. tihtilugu tuli lõuna ajal ka objektil käia..

    VastaKustuta
  6. Jaaa, endal peab olema korralik algharidus. Täpselt. Meil ehituse algus viibis ja ma lugesin ja õppisin neid materjale ja tehnoloogiat üle 2 aasta. Ja muide, seda läks mul edaspidi ka töö juures hirmsasti vaja:)
    A karbi püstiajamise ajaks võtsin puhkuse ja passisin juures.

    A Sa võid tulla ka soki jm soojavärgi kudumise kursustele- saad tasuta:D

    VastaKustuta
  7. Mul sadas see ehitus täiesti ootamatult kaela, plaanis oli ainult välisvoodrit vahetada. Kui vana asbest pealt maha võeti, selgus, et seinu all ei olnud, ainult voodri peal kupatus üleval püsiski. Siis tuli üleöö ehitama hakata, muidu oleks kõik kokku kukkunud.
    Ja Trumm, sa oled kümmekond aastat noorem ka...:D.

    VastaKustuta
  8. Ja puhkust ma tol ajal ei saanud, päris mitu aastat järjest.

    VastaKustuta
  9. jaaaa, thela, vahel on see eelis :)
    kuigi ma sain aru, et sa hakkasid ka kümmekond aastat tagasi ehitama.. mis teeb sama välja :P

    a ma juba muretsen su selle katuse pärast, kastead :)))

    ehh. no pean pöialt, et ikka saaks asja ja teie seal läkiläkid ikka toas peast ära võtta :)


    moosi - jah tõesti, just seda on praegu vaja :D

    VastaKustuta
  10. Brrr! Ma elan küll koertermajas aga toatemperatuuriga hetkel täpselt sama seis. 41 aastat vana silikaatmaja, kividevaheline saepuru on juba ammu kõik alla korrusele ära pudenenud... Aga kõige hullem kurja juur on, et allkorruse korter seisab tühjalt ja sealtki õhkab läbi kogu põranda õuekülma üles. Kui uut ahju tegime, siis ahju kõrvalt oli kenasti näha, et vahelagi mitte mingit soojustust ei sisalda, aga omal polnud uue põranda tegemise võimalust ka.
    Hea veel, et meile lae peale see puistevill tokord sai, muidu oleks ilmselt veel mitu-mitu kraadi madalam temperatuur. Hetkel 14.

    Aga - hoiame südmed soojad ja küllap peame vastu, eksju!

    VastaKustuta