28. detsember 2009

Esimene katsetus Paverpoliga

Ma isegi ei mäleta, millal ma selle paki Hollandist ära tellisin, ilmselt ikkagi kusagil suvel enne haiguslehte. Mõeldes sellele, et küll on haiguslehe ajal palju aega ja unustades täielikult selle, et kui ei saa istuda, ei saa ka paljusid muid asju teha. Purgid seisid kuid nurgas, aga õiget vaimu ei tulnud kusagilt peale.
Vaim saabus pühapäeva õhtul, kui selg oli suurest lamasklemisest ja raamatulugemisest juba nii haigeks jäänud, et enam ei kannatanud pikali olla. Siis tuligi meelde, et ohoo, mul peaks ju kusagil Paverpoli olema ja ma ei olegi seda veel katsetanud.
Niisiis tooraine: kaks valget T-särki taaskasutuspoest, liitrine purk läbipaistvat tekstiilikõvendajat Paverpol, küpsetusfooliumi rull, kaks kõvendajaga kaasa saadetud traadist "skeletti", üks tühi lillepott ja üks tühi õllepudel. Töövahendid: käärid T-särkide katki lõikamiseks, alus tekstiilitükkide plögaga kokku mätserdamiseks (tühjad salatikarbid või lihaalused sobivad suurepäraselt).
Esimene mulje purgi avamisel ütles, et see ollus on kahtlaselt lähedases suguluses PVA liimiga. Nii lõhna kui kleepuvuse poolest. Kuigi müüja kodulehekülg ütleb, et Paverpol on tervisele täiesti kahjutu, hõljus hapu hais majas veel tükk aega. Ning järgmisel korral panen siiski õhukesed kummikindad kätte, sest väga vastik oli seda möksi pärast käte küljest maha saada (boonusena sain puhtaks kätteunustatud hõbesõrmuse, pole ammu niimoodi läikinud).
Kaks tundi rõõmsat mökerdamist ja kipskujusid meenutavad, kivikõvad, kuid ülikerged tulemused on siin:

Mida ma esimesest korrast õppisin:
- seda, et tööpind tuleb katta soovitavalt kilega, ajalehti kasutada ei saa: kleepuvad kujude külge ja enam lahti ei tule;
- pöörlev alus on kolmemõõtmeliste kujude tegemisel hädatarvilik;
- iga valesse kohta sattunud möginaplekk tuleb silmpilkselt niiske lapiga eemaldada;
- toestuseks kasutatud esemed jäävad kuju sisse kinni ja enam neid kätte ei saa (kasutasin istuva kuju puhul lillepotti ja seisva puhul õllepudelit, lootuses, et peale tekstiili kivistumist on neid võimalik eemaldada, aga kus sa sellega, kinni mis kinni).
Mida need kujud endast kujutama peaksid, ma ei tea. Samuti ei tea ma, mida peaksin nende pupedega pihta hakkama (pragmaatik minus toriseb igasuguste mõttetute tolmukogumisobjektide pärast). Aga pagana lõbus oli plätsida ja uue aasta esimesel nädalal kavatsen hakata seda möksi juurde tellima. Kui keegi tahab kampa lüüa, andku teada.

9 kommentaari:

  1. Tuleb välja, et lisaks aiandushuvile ja -oskustele on Thelas peidus ka skulptori anded. Umbes-täpselt samasuguseid kujusid olen varem kunstimuuseumis näinud.
    Skulpturaalse ansambli temaatika on ka päevakohane - minu arust nii jõulune.
    Ahhetama võttis!

    VastaKustuta
  2. Lahe! Ei tea, kas see materjal vihma ja tuult ka kannatab? Kui näiteks õue tõsta või on see ainult siseruumides kasutamiseks?

    VastaKustuta
  3. Väidetavalt on pärast nädalapikkust kuivas kohas kivistumist täiesti ilmastikukindel.

    VastaKustuta
  4. Tohhoo tont! Mis Sina teed! No lase edasi! Hästi tuleb välja!

    VastaKustuta
  5. täitsa lahe ju! ja kui lõpp-produkti kasutusotstarve kõrvale jätta, siis igasugune loomine on mu meelest inimeseks olemise eeltingimus ja vältimatu koostisosa.
    ma mõtlen kaasalöömise kohta... ja mitte isegi seepärast, et mul on raske välja möelda, mida sellest teha, vaid seepärast, et ma võiks kodus enne ntx oma seinad ja põrandad valmis nikerdada :)

    VastaKustuta
  6. Aaaaaaaa...oooooo....
    Kas Sa ise ka tead, et oled ju täitsa andekas!
    Vat seda ma ehk ei julgekski proovida, kujutan ette, et ma oleksin inglite asemele elevandid saanud:)

    VastaKustuta
  7. Miskipärast on kolmemõõtmeliste asjade tegemine mulle alati hingelähedane olnud ja mõni saviplönn on ka varem välja kukkunud. Saviga aga see häda, et vajaks põletamist. Puit ja kivi vajavad jõudu, mida ma kahjuks kasutada ei tohi. Fimo on hea pisiesemete jaoks, aga suurema puhul läheb liiga kalliks ja suurt asja juba praeahju ei topi. Kips...pole minu materjal.
    Igatahes on mul peas juba ideid nagu silke pütis, mida kõike Paverpoli ja kasutatud riietega teha saaks...lillepotiümbriseid, aiakujusid jms.
    Ja vahel on tõeliselt lõõgastav teha midagi, millel polegi otsest mõtet - enamus ajast peab ju mõistlik olema :D.

    VastaKustuta
  8. Wow - nagu päris skulptor kohe!

    VastaKustuta