18. aprill 2013

Samblaloomad

Kohustuslikke krookusepilte ei ole, sest meie krooksud veel ei õitse. Õitsevad võrkiirised, aga ka ainult üksikud. Sinililled ja lumikellukesed.

Kui see kevad juba tuleb, siis mürtsuga. Vaevalt lumi minemas, kui juba lilled õitsemas.
Kutsikaga krundil ringi hulkudes pildistasin maagilises õhtuhämaruses hoopis magavaid samblaseid kivimürakaid.








Väga kahju, et varsti hakkab sellest mõnusast vaibast rohi läbi kasvama. Poodides müüakse miskipärast samblaeemaldajat. Mulle meeldiks selline asi, mis eemaldab samblast muru :).
Ühes hiljutises ajakirjas oli kaks väga mõnusat artiklit sammaldest, samblikest ja samblaaedadest. Panin hilisemaks sügavamaks süvenemiseks kõrvale ja nüüd ei mäleta, kuhu. Kodus on paras sõjaseisukord endiselt, sest kutsikas kasvab järjest suuremaks ja ulatub järjest kõrgemale. Eile tabasin ta kõigi nelja käpaga meetrikõrguselt aknalaualt kassi kaussi tühjendamas. Pärast kassitoidu nahkapanemist keerati end samasse aknalauale pikutama ja õue vaatama.





6 kommentaari:

  1. Sambalad ja samblased kohad on tõsti mõnusad ja armsad. Tore ka veidi juba lilli näha. Käin blogides vaatamas :), endal veel pole.

    VastaKustuta
  2. Minul on samuti varjulismates kohtades rohkem sammalt kui muru ja poleks midagi selle vastu kui jääks ainult sammal. Samblaaia entusiasmi vähenadas vareste võidetud võitlus minu ilusa samblakattega rodode, mustikate peenras ja metsapeenras. Need olid küll istutatud ja suht kergesti puruksnokitavad samblad. Varesed lihtsalt pöörasid samblamättad tagurpidi ja loopisid laiali kuhu juhtus, eks nad vist otsisid söödavat. Ei hirmutanud neid läikivad asjad ega takistanud samblale laotatud roikad ega ka tihedalt poolpüsti tipitud tokikesed. Murus olevas isetekkinud samblapinnas tunnevad end hästi margareetad ja ka käbihein, muud rohulibled on nõrgemalt esindatud.Ei usu, et sul on aega samblast rohtu käsitsi välja kitkuda, kuid vaata siia , mingit abi võib saada lahja roundupi ja rohke kastmise koostöös. Muidu aga, kui kivide ümber varjuline mets edeneb, siis samblapadjad paisuvad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, kuna see ala on paarsada ruutmeetrit suur, siis rohimine tõesti kõne alla ei tule. Kastmine ka mitte, liiga kaugel majast ja kraanidest. Mürkidest katsun oma loomaaia tõttu hoiduda. Meetodid ongi madalalt niitmine ja vari, õigemini poolvari, suvel saab keskpäeval sutsu päikest, praegu, kui puud raagus, muidugi rohkem. Aga aasta-aastalt sammal ikka vaikselt kasvab ja rohtu jääb vähemaks.

      Kustuta
  3. Sammaldunud kivid on tõepoolest ilusad. Aastaringi. Sulle kuluks sinna jaapanlastest turistid ära:) Kummardaks iga su kivi :D

    VastaKustuta
  4. jaaaa, kui sinna veel kiduraid mände istutada, ei lähekski nad (jaapanlased) Su aiast ära. Kivi on imeline, sammaldunud veel eriti. Kade ma pole, aga igatseks endale neist kasvõi ühtki :D

    VastaKustuta
  5. Samblaaiast on juttu viimases Maakodus-Suvi aias.Lugesin ja hakkasin tõesti mõtlema, et miks mitte samblaaed? See iga-aastane võitlus samblaga on ju nii mõtetu, kasu pole sellest peaaegu midagi, ainult palju raha ja vaeva.

    VastaKustuta