25. märts 2011

Taimed ehituspoest

See teema on mul tegelikult väga ammu mõttes mõlkunud ja väljakirjutamist nõudnud. Tegelikult sellest ajast saadik, kui eelmisel suvel Nurga Puukooli päeval vastavasisuline väitlus käis ja tõsiaednikud küünte ja hammastega ehituspoodides taimede müümise vastu olid. Et sordid aetakse segi, taimede eest ei hoolitseta inimestele ei anta teavet jne.jne.jne. Kõik põhimõtteliselt õige. Jõuti selles diskussioonis välja lausa selleni, et taheti kirjutada presidendile kiri, et taimemüük ehituspoodides keelata...
Mina isiklikult olen taimede ehituspoodides müümise poolt. Juba ainuüksi sellepärast, et kui ehituspoodides poleks taimi müügil olnud, poleks mina isiklikult ilmselt mitte iialgi aiapidamise juurde jõudnud. Veel kümme aastat tagasi olin raudpoltkindlal veendumusel, et taastatavat maja hakkavad ümbritsema ainult puud, muru ja kivid. Taimedest ei teadnud ma midagi ega eriti tahtnud ka teada. Ühtegi aednikku ma ei tundnud ja aiandite olemasolust polnud mul aimugi. Nii et kui need va igasugused põnevad nutsakud just nimelt ehituspoodides poleks mu tähelepanu äratanud ja vaikselt kaasa kippuma hakanud, ei teaks ma ilmselt aiapidamisest siiamaani ööd ega mütsi. Ja sellest oleks väga kahju, eriti mõeldes kõigile nendele vahvatele inimestele, kellega seeläbi tuttavaks saanud olen. Suvine igapäevane hingeilu nagunii.
Otse loomulikult olen ma vastu siltideta taimede müügile, taimede nälga ja janusse jätmisele poodides - aga see on hoopis teine teema ja seda ei saa lahendada sellega, et me nüüd ühtedes kauplustes lubame ja teistes keelame midagi müüa. Kui tahta võidelda sorditute, haigete ja piinatud taimede müügi vastu, peaks see olema keelatud kõikjal. Paraku ka müüvad niinimetatud aianduskeskused lihtsalt pojengi, hostat või tont teab mida, küll tervena, küll haigena ja vahest ka ilma siltideta.
Arvan ka, et pole ainuke, kes just ehituspoest on aiapisiku hankinud, nii et kui on valida, kas ilma sordinimedeta iluaed või üldse mitte aeda, siis natuke ilu on parem kui ainult tara ja muru.
Nüüd sai siis see hingelt lõpuks ära kirjutatud ja siis ka tänane saak ehituspoest, Bauhofist, mida ma silma otsas ei salli, sest seal pole pooltel asjadel hindu, seal pole kunagi kedagi, kelle käest neid hindu küsida ja pood on alailma segamini, räämas ja räpane, mul on VÄGA KAHJU, et Ehitusmarket Bauhofiks muundus, aga midagi pole parata...ja mul oli hädasti töö juurde natuke kipsikruvisid vaja...ja juurikakast jäi otse ette (hinnad sain otse loomulikult alles kassas teada, sest neid polnud kusagil, aga kallid ei olnud, ükski asi ei maksnud üle nelja euro). Ja kui aus olla, siis kui mõni neist nüüd Eesti kliimasse ei kõlba, siis ei saa selles süüdistada sugugi mitte Bauhofi, vaid maaletoojat Schetelig AV, kes taimepakenditele oli suvatsenud kleepida ainult kleepsu kirjaga "püsililled" ilma ainsagi eestikeelse sordinimeta, nii et need ma pidin taimenimede andmebaasist ise välja tuustima. Vähemalt ladinakeelsed nimed olid õnneks Hollandist pärit pakenditel olemas ja ka inglisekeelne tekst oli natuke pikem. Aga piltidel olid nii ägedad asjad, et ma lihtsalt ei saanud ostmata jätta :D.
Aspar (Asparagus) "Roem van Washington"
Hispaania artishokk (Cynara cardunculus)
Iris ensata "Blue Pearl"
Päevakübar (Rudbeckia) "Green Wizard" (nii jabura ROHELISE õiega päevakübarat on raske isegi ette kujutada)
Viltune kilpkonnalill (Chelone obliqua)
ja tulipunane topeltõiega päevaliilia (Hemerocallis) Doube Fire Cracker.
Sellest aga, kuhu need mitte just pisikesed püsikud istutatakse, ei taha ma esialgu isegi mitte mõelda...
***
Õues hommikul neli kraadi külma, õhuke lumekirme ja selline tuul, et puhus vanarahvasõnu mööda inimese pikali ja sea püsti, tuule vingumine ei lasknud õhtul magama jääda, tuulepoisid olid öösel pinke mööda õue loopinud, ühe pesupuude põikpuu küljest kiskunud ja ripakil vihmaveerennist korgitseri keeranud. Päeval nulli peal, sadas midagi lörtsisarnast ja pigem horisontaalselt, kui ülevalt alla.

11 kommentaari:

  1. Bauhofi ei lähe ma vist küll enam tükk aega. Mina olen selles poes igal juhul pettunud just nende noorte ja rumalate poiste pärast, kes ei tea mitte midagi.Vanasti olid seal targad naised, kes teadsid iga kruvi kasutusala ja oskasid palju õpetussõnu kaasa anda. Isegi mina sain palju tarku asju teada. Nüüdsed noored poisid oskavad ainult punastada ja ei tea isegi seda, kuidas saaks ust tellida. Peale poole tunnist pusimist, helistamist ja katsetamist saatis kohe Lasnamäele, et siis on lihtsam . Ma ei tea, kellel lihtsam? Kas temal või minul. Minul küll igatahes lihtsam ei ole. Kui taimi tahan, siis lähen ainult Hortesesse. Seal ei pea tegema puust ette ja punaseks värvima.

    VastaKustuta
  2. Peale selle olen veel tige ja vihane ka. See vastik õine tuul ja torm lõhkus ikka korralikult minu täpselt aasta vanust 17000krooni maksvat kasvuhoonet. Tahaks ikka kohe kõva häälega kisada, aga ei saa.
    Kahjuks olen leebe ja malbe.

    VastaKustuta
  3. Tartu Bauhofi asemel oli vanasti mingi teine pood, mis oli samamoodi müüjatest tühi nagu praegune. Vähemasti Lõuna-Keskuse poes mulle ei meeldi käia. Kui seal keegi ka jagab midagi, siis mina pole normaalseid vastuseid saanud. Ma küsin poes nõu viimase asjana, mul iseloom kohe selline imelik :)

    Taimi võiks poodides müüa küll, aga nende suretamise vastu olen ma küll. Ma lihtsalt ei saa aru, kas vett pole majas või? Minu meelest pole ka vahet, millise poega tegemist on. Erandiks on väikesed lillepoed. Ka Jardinit külastades mõtlesin ma sama, et miks neil taimedel seal vireleda lastakse.

    See oli eelmisel kevadel. Võib olla on asjad paranenud.

    VastaKustuta
  4. Vastandina TLN Bauhofile on Trt oma küll superkoht, aga mitte selles pole küsimus.

    Ma olen selle Nurga PK-s lõppenud diskussiooniga kursis, enne seda küsiti arvamust lõunapoolsetelt.

    Mind küll ei sega, kus ja kes neid taimi müüb. TLN ja selle ümbrus on pk-e tihedalt täis pikitud, mida kahjuks ülejäänud Eesti kohta öelda ei saa ja kui eh.poodidest aiakaup välja võtta, poleks paljudel üldse võimalust midagi head või huvitavat muretseda, eriti kui mõelda, millise õudse kvaliteediga kaupa müüb Juhani,(ja mitte ainult) kes ometi peaks oma müüjaid veidigi koolitama ja õpetama neid müügitaimede eest hoolitsema.

    Õige aiand ei tohiks karta konkurenti. Lõppude lõpuks on ikka turg see, kes määrab, kust ja mida osta.
    Meie aiandid võiks hoopis otsida ja leida võimalusi oma toodangu/kauba hinna alandamiseks, sortimendi huvitavamaks muutmiseks, sordiehtsuse tagamiseks, taimede kvaliteedi hoidmiseks jne, aga mitte tegelema pseudoprobleemiga. Ega me muidu peaks kaupu hoopis lääne poolt vaatama.

    Mõnede arvates tuleks siis ka turud ära keelata, seal ju müüakse vahel taimi lausa rahvakeelsete nimedega ajalehenutsakute seest, aga kui tegemist on põneva taimega, ostan ka sealt.

    Sa tegid hea ostu, eriti selle päevakübara, ta on tõesti põnev ja chelone on ka supertaim, neid Sa aiandistest isegi ei leia.

    Mu meelest oli Taani firma kasvuhoonetel küll juures soovitus neile igaks juhuks talveks sissepoole toed seada. Kuidas neil vene omadel oli, ei tea. Aga olen kuulnud, et nad on väga pehmest alumiiniumist.

    VastaKustuta
  5. Tundub küll, sest eelmine pidas mul 15 aastat vastu ilma suurte remontideta.Praegusega on algusest peale igavene jama olnud. Küll on raske luuke avada ja uksi tuleb kogu aeg timmida. Klaasid olid nii öhukesed ja haprad, et isegi väiksem lumekirme vajutab prao sisse. Just nagu oleks kogu aeg balansist väljas ja pinge all.Igavene nuhtlus ma ütlen ja tomatitaimed kasvavad toas nii jõudsasti. Hakka või müüma.

    VastaKustuta
  6. Mina käisin nädalavahetusel Tallinnas ja külastasin ka Hortest.Tegin südame kõvaks ja ei ostnud ainsaki taime.Tundus endalegi lausa uskumatu.
    Lihtsalt vaatasin ja vaatasin,süda küll kripeldas ja hing ihkas ,aga sain võitu.Endal plaanis suurem kogus iiriseid Prantsusmaalt tellida ja lihtsalt pole kuhugi kõiki panna.

    VastaKustuta
  7. mina olen väga rahul, et ehituspoodides ka taimed ja aiakaubad on. isegi siis, kui neil silte pole. iseensest pole mul midagi siltide-sordtide vastu, kuid meeldivad mulle ju ikkagi taimed (mitte sordinimed). jne.

    ja nagu muhedik ennist märkis, kes konkurentsi kardab, sel peab endal miskit viga olema. alati saab vinguda, kuid tehku parem midagi selleks, et nendelt ostetaks.

    küll aga ei meeldi mulle, kui:
    - taimed on kastmata, rääbakad jne (muide, kõige hullemat olukorda selles vallas nägin ülemöödunud suvel cerese aiandis ja sinna peale seda enam ei lähe ka)
    - kelleltki pole midagi küsida
    - taimepakkidel on originaalis olemasolev tekst mingi eestikeelse puuduliku ja vale sildiga üle plätsitud ja seda saadanama silti ei saa sealt ära ka. vat siis ajab hinge täis - ise täpset tõlget teha ei viitsi, aga originaalkeeles ka lugeda ei lase. sealh harrastab sellist sigadust schetelig (kes pealegi tihti suisa valesti tõlgib)

    ja bauhofi ei salli ma samuti ning kuigi enne olin ehitusmarketi sage külastaja, siis kolin nüüd ilmselt espaki/bauhausi üle.

    VastaKustuta
  8. Nõustun täiesti postitusega. Kevadeti ehituspoest ikka taime või seemnepakita ei lahku. Kuigi viimati Trt Lõunakeskuse Bauhofist ostsin virkliisu ja ei saanudki aru, et kas pidigi olema kolm imeväikest seemet või oli tühi partii - siiani imestan enda meeletu pettumuse üle, mis mind pakki avades valdas (ja valdab siian, sest midagi ju tärganud ka pole)

    VastaKustuta
  9. Mul pole ka selle vastu midagi, et ehitus ja aed koos käivad. Aga kui Bauhof oma viimase kampaania ajal juba autosid ja teatripileteid müüs, läks küll juba asi imelikuks kätte. Ja üldse on neil liiga palju mõttetut nänni sinna kuhjatud ja küsimisvõimaluse puudumise kohta käivad jutud on ka õiged.
    Tomatitaimed olid puudu ikka Deial vist...
    Thela, Su ostud kõlavad väga põnevalt, hoian neile pöialt.

    VastaKustuta
  10. No vot kui meil Rakvares ehituspoodides ka enam taimi ei müüdaks, siis jääkski üle turg ja Nurga äri! :( Minu pärast võivad nad müüa küll, aga hoolitsema nende eest peaks ikka rohkem!

    VastaKustuta