13. märts 2011

Märtsi keskpaik

Eile hommikul oli selline tunne, et märtsi ja novembri ilm erinevad üksteisest ainult selle poolest, et märtsis on valgem ja allasadav lörts ei tekita tunnet, et kogu see külm ja pimedus on alles ees. Lõunaks jäi sadu õnneks siiski järgi ja päikegi tuli välja, sai pesumasinale tööd anda.


Need tegelased muidugi teavad, mida lörtsise ja vastiku ilmaga kõige parem teha on:
Minul und õnnetuseks nii kauaks ei jatku ja tuli tegutsema hakata, seda enam, et nädalavahetuseks oli kodutöid jälle küünarvarrepikkune nimekiri kogunenud.
Soojuspumbaga olen igatahes tohutult rahul, lausa kummaline on äkki kõigi mugavustega majas elada, kus keset talve teist poolt saab paljajalu toas ringi lipata. Oma osa on selles muidugi ka perimeetri soojustamisel. Vaikne suhin mind ei häiri ja sulatusreziim maja ka ei raputa. Boileriga tundub ka kõik korras olevat, mingit kõrvalmaitset ega lõhna veel ei ole.
Esimest korda sai ka näpud mullaseks, pottidesse läksid sellised begooniad, mis ükspäev Horteses lõunal käies näppu jäid. Kolm pakki ühevärvilisi topeltõielisi begooniaid jäid veel ootele, mulda ei olnud rohkem ja sellepärast poodi minna ka ei viitsinud. Begooniad lähevad kevadel terrassikastidesse, petuuniatest olen ma natuke tüdinenud ja eelmise aasta valik, kirikakrad, osutus täielikuks pettumiseks, need kasvatasid suvi läbi ainult haljasmassi ja õitsesid minimaalselt.
Neljapäevase Postimehe vahel ilmus Aiasõbralt päris uhke valik päevaliiliaid, kuid püüan olla väga korralik ja leppida ainult piltide vaatamisega, sest mul ei ole uute püsikupeenrate jaoks ei kohta ega jõudu. Niigi sai Juhanist üht-teist tellitud ja Muhediku kaudu kaktuseid ja kui aus olla, siis ostsin ma Hortesest ka juba kolm päevaliiliajuurikat, mida ka ei ole kuhugi panna (häbenen...).
Väljas on päeviti paar soojakraadi ja öösiti paar külmakraadi, kuuriesine on lumest juba päris puhtaks sulanud, aga mujale seda valget vatti veel jagub ja sugugi mitte vähe. Tegelikult on selline vaikne sulamine hea, kui viskaks äkki mingi kümme kraadi sooja, oleks jälle uputus käes nagu eelmisel kevadel. Praegu sulab vähehaaval, tuul kuivatab ka ja hanged vajuvad nagu märkamatult madalamaks. Järgmiseks nädalaks lubab üsnagi samasugust ilma ja nädala keskel isegi jahedamat.
Ja ongi nädalavahetus märkamatult läbi saamas ja homme tuleb jälle tööle minna.
Kevadet tahaks, juba nii tahaks midagi väljas teha. Nüüd on juba saanud puhata ka, sedagi oli hädasti vaja. Vaatasin just, et lund sai siinkandis lükatud viimati jaanuaris. Selles mõttes on see talv seljasõbralik olnud.
Küll see kevad tuleb ka. Ametlikult juba nädala pärast.

7 kommentaari:

  1. Vat sellised begooniad mahuksid mullegi veel küll, jaa. Niisugused magavad koerad mul juba on (no mitte jus päris niisugused, aga magavad igal juhul).

    VastaKustuta
  2. Jah, sedasi vaikselt sulamine on hea. Ehkki tahaks muidugi juba maapinda näha. :oP

    VastaKustuta
  3. Hea kohe lugeda, et Sul nüüd majas soe.
    Begooniad meeldivad mulle ka, aga kahjuks ka tigudele, pole mõtet ka amplisse panna, vist lendavad sinna ka neid sööma.

    VastaKustuta
  4. Vau kui ilusad begooniad! Aga minul nendega õnne pole. Ükshaaval on kõik välja läinud. Ei taha nad minu juures kasvada

    VastaKustuta
  5. Kui nädalavahetusel tuiskas, mõtlesin just nagu Sina, et täpselt nagu november. Aga tegelikult on tüüpiline märts:(
    Aga suvikutele ma veel ei mõtle, piisab kaktustest:D

    VastaKustuta
  6. Ai jahh! Kaktus!!!! Kas teda tuleks ka päikese eest varjutada?

    VastaKustuta
  7. Mina oma kaktusi küll kunagu varjutanud ei ole. Kui aus olla, siis ma pole üldse kunagi ühtegi taime varjutanud.

    VastaKustuta