27. veebruar 2010

Igasugused imelikud mänguasjad

Nad on nüüd ikka täiega ja lõplikult hulluks läinud, sosistas Bella Sallale kõrva, kui ma hommikul otsustaval sammul teise korruse poole suundusin, kaasas lumelabidas, veel üks labidas, reha ja vana võsavikat. Kaks viimast seetõttu, et need olid kõige pikemate sabadega esemed, mis mul kuurist välja tuhnida õnnestus. Õnneks neid eriti vaja ei läinudki.
Kavasolev operatsioon oli terrassikatuse lumest puhastamine. Kus, nagu selgus, oli oluliselt rohkem lund, kui me algul arvasime. Ja järgmine, teiselt korruselt langev laviin rippus juba selle kohal. Algul sudisin labida ja rehaga aknast, aga siis otsustas Lepatriinu kui noorem ja kergem ikkagi riskida ja katusele ronida.
Ühesõnaga, enne oli selle kuhja koha peal jalgrada.Pärast oli ka. Selle vahele mahtus tunde järgi vähemalt paar tonni märga lund. Kusjuures Lepatriinu lubas juba neljapäeva õhtul, et tema enam lund ei kühvelda. Kühveldasime mõlemad. Algul lund katuselt alla ja pärast jalgraja pealt uuesti minema. No kui aus olla, siis Lepatriinu kühveldas natuke rohkem.
Aga jätkuks eelnevale diskussioonile sahkade ja freeside teemal. Olen seda asja siin talvel nii mõnelgi korral uurinud, ja üllatuslikult on nii murutraktori sahk, maasturi sahk ja lumefrees enam-vähem ühes ja samas hinnaklassis. Ning igaühel omad head ja vead. Kõige võimsam lumelükkaja oleks muidugi Lumehelbeke, aga selle miinuseks on kehv manööverdamisvõime, ligi kuuemeetrise dziibiga oleks võimalik küll lükata teid, aga garaazi taga ümber pöörama ei mahu, maja taha pääsemisest rääkimata. Ma tervet aeda ikka ei tahaks maha sahatada. Kui praegu ehk on ikka lootust, et midagi on alles, siis pärast Helbekesega üle käimist kindlasti mitte.
Lumefreese ma sügisel isegi vaatasin, aga avastades, et need riistapuud kaaluvad minimaalselt kolmkümmend kilo, rohkem ei vaadanud. Meil juba seisab kuuri all kasutult pildilolev riistapuu,iseliikuv bensiinimootoriga lattniiduk-lumesahk on selle asja nimi. Kaalub see kullake 50 kilo ja käike on tal täpselt üks, otse edasi. Seda siledal pinnal. Meie mättalisel pinnal tähendab see, et edasi küll, aga kas just otse. Me pole siin kumbki just papist tüdrukud, aga kahjuks peab tunnistama, et meie selle riistapuu juhtimisega hakkama ei saa, ei niites ega muru lükates. Nõuab tõsist meesterahva jõudu ja eriti hull on asi siis, kui juhtub kuhugi kinni jääma, kas põõsasse või hange. Ma olen peaaegu oma õlaliigese ära nikastanud teda välja tirides. Nii et kui kellelgi kodus on tehnikahuviline karujõuga meesterahvas, on selline riist sümboolse hinna eest välja pakkuda.
Kolmas võimalus on murutraktori sahk, aga ka selles ma kahtlen, sest märjal maal ei suuda meie traktor iseennastki vahel edasi vedada, rääkimata kärust või lumest. Siledaks silutud ja sajakordselt kinnirullitud maapinnal ta ehk midagi teeks, aga meie kallakutel ja kivide vahel...
Mulle endale meeldiks hirmsasti selline riistapuu, aga see käib kahjuks rahaliselt kaugelt ja kõrgelt üle jõu.
Parimad tänased uudised aga hoopis taimemaailmast. See opuntia-kõrvake reisis oktoobri lõpus mu reisikohvris kodusesse lillepotti Sahara äärest. Oli kuus päeva kohvris kilekoti sees ja ega ma eriti uskunud, et juured alla võtab. Sorti ei oska arvata, meie aias kasvavast Opuntia compressast erineb selle poolest, et tal pole okkaid. Kasvab umbes poole meetri kõrguseks või nats kõrgemakski, seda muidugi Tuneesias. Ning täna avastasin, et oi, kasvatame pojukest. Mul on ikka hirmus kiusatus see kupatus aeda istutada, kuigi jah, kõigepealt peaks teada saama, kuidas meie suur kaktus sõpradega talve üle elas...

10 kommentaari:

  1. Need kutsad räägivad tõesti mingit salajuttu:)
    Ja Lepatriinuga olete kah hiiglama tublid! No veel veidike, vast on kõige hullem möödas, vee kühveldamine on vast veidi kergem, nägib värviliste-lilleliste kummikute reklaami kah:)
    Kaktused on jube vastupidavad. Ta oleks Sul ellu jäänud ka siis kui oleksid ta niisama kohvripõhja visanud.
    Las ta paljuneb veidike, siis võid ju jupikese välja istutada.

    VastaKustuta
  2. Lattniiduk-lumesahk? Lattnidukst saan küll aru aga sahk? Eeldan, et teil sahk külge monteerimata. Vaadates masinat lumel tekkib küsimus, mismooddi see küll lund lükkab, et kas hirmutab?

    VastaKustuta
  3. ohh ma tean, mida te tunnete :DD
    Mul täna oli sama aktsioon käsil garazikatusel. Silmaga hinnates ca 20 kanti lund oli viimase tuisuga kokku kuhjunud. Kui arvestada lume keskmiseks erikaaluks 400 kg/m3 - siis 8 tonni. Sellest poole suutsin kenasti maha kühveldada - aga siis olin surnud kah. Praegu on käed nagu makaronid - isegi panni ei jõudnud köögis kätte võtta :D
    Ja külmavärinad tulevad peale kui mõtlen, et homseks jäi teine pool hunnikut....
    Ja nagu alati oskas meespere kõik kenasti haigeks jääda. Ja kui mehed juba haiged on( alates pubekast ja lõpetades vanaga) - siis nad ju kohe surevad. Et nagu kõikides telefonides peab olema 112 kohe valitavad ja igaksjuhuks võiks juba selle musta auto kah ära tellida :D
    Aga murutraktorile käivad ratastele ketid ümber - siis ta jõuab lume peal lükata kenasti.
    Aga köögikatal oli õigus jah, ega ta täitsa teepõhjani ei jõua lükata. Samas meil see talv kenasti ka suur traktor vallapoolt igal öösel lükkamas oli - ega temagi teepinnani välja lükanud. Ja kui külm oli - siis polnud sellest ka probleemi - prügiauto on kenasti talv läbi siin käinud - nüüd kui sulaks läks - vat nüüd on küll suur pudru seal tänavapeal. Aga see väike murutraktor lükkas selle pudru kenasti kokku.

    Aga küsiks selle sümboolse hinna kohta - mis see sümboolne hind võiks sul olla? Kuigi jah, praegusel masuajal ma kardan, et ka sümboolne hind käib üle jõu:DD

    VastaKustuta
  4. ja lisaks kettidele kinnitatakse tagumiste rataste külge ka mingid raskused. murutraktorile ma mõtlen

    VastaKustuta
  5. Jah, Anu, kui see nii lihtne oleks, et niiduk laksutab lõugu ja lumi põgeneb kabuhirmus naabrite kinnistule :DDD. Deiale saadan meili.

    VastaKustuta
  6. Hehheee, kuulge, keegi võiks tõesti ühe sellise lõugu laksutava lumehirmu valmis treida. :oD

    VastaKustuta
  7. Ma arvan, et need lükatavad mänguasjad on käes tunduvalt raskemad kui labidas, sest siis pead lisaks sellele lumele veel riistapuud lükkama. Ega ta ikka ise ei liigu. Meil on kunagi ammu olnud mullafrees ja muud säärased asjad - mehedki viskasid nad üsna pea nurka, labidaga oli lihtsam.
    Kui lund on hirmus palju nagu meil siin 2 aastat, siis lisaks suurtele traktoritele olid mitmel korral meie teel ka kopad mängus. Oleks sellel laaduril, mida Thela näitas kopavõimalus kah, oleks unistuste masin. Lükkab ja tõstab. Nii suvel kui talvel.

    VastaKustuta
  8. Nende Avantide suurim võlu ongi,et neile saab igasuguseid lisaseadmeid, kaasa arvatud kopp ja näiteks puulõhkuja. Kusjuures lisasid saab ka rentida, kõike ei pea ostma.

    VastaKustuta
  9. vikatiga lume vastu võitlusse... :DDD

    aga jah, ma tean, mida te tunnete. oeh. tublid olete!

    kahju, et mul pole a) natuke heinamaad ja b) kohta, kus seda sahkniidukit hoida, muidu ma pretendeeriks vast ka..

    VastaKustuta
  10. Ehk on su kaktusepoja nimi Opuntia ficus-indica f. inermis - vähemalt söövad sellenimelist okasteta kaktust Tuneesia lambad, vt. näiteks http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=13438672
    Tii

    VastaKustuta