2. juuli 2017

Juuli on käes

Suvisel pööripäeval tuleb mulle alati kerge masendus peale, sest aasta ilusaim ja valgeim aeg saab läbi ja minu meelest hakkavad kohe pärast jaanipäeva päevad lühemaks ja ööd pimedamaks minema ja see teeb nukraks. Pimedus ja kunstvalgus ei ole minu elemendid ja kui keha on haigusest niigi väsinud ja kurnatud, on energiat niigi kogu aeg puudu. Õnneks on aias algamas värvide pillerkaar ja see teeb olemise rõõmsamaks. Lõpuks ometi, ligi kuuajalise hilinemisega on õitsema hakanud pojengid, blogisse neist ainult mõned.
Kopper Kettle
Yellow  Crown peidab oma õisi lehtede alla
Green Halo on tõeliselt roheline.
Ka mairoosid ehk näärelehised kibuvitsad alustavad sel aastal juuli alguses. Põhiliik
Harrison´s Yellow on erinevalt oma esivanemast Persian Yellowst tunduvalt tervem ja ilusam. Persian Yellow juurisin eelmisel aastal välja ja põletasin ära, sest oli kogu aeg seenhaigustes ja lehetu. Oma aias aga taimemürke ma ei kasuta, mitte mingisuguseid.
Watereri kuldvihm oli sel aastal erakordselt uhkes õies, seda juhtub nii kolme-nelja aasta tagant, vahepeal on tagasihoidlikum. Nüüd hakkab lõpetama.
Põnevad tegelased on varemerohud. Kunagi tõin Inglismaalt kaks sorti, Axminster´s Gold ja All´s Gold. Algul olid nad mul künka otsas kivide peal, ei elanud ega surnud. Pärast pikka peenrasse kolimist aga kukkusid äkki vohama ja külvama, tehes küll tavalise lehevärvi, aga kõige kummalistemate õiekombinatsioonidega tegelasi. Kuna selles peenras jälle paljud teised asjad ellu jääda ei taha ja musta mulda ei kannata ma silmaotsaski, las esialgu laamendavad, küll jõuab millalgi välja kaevama hakata.



Hilinenud õitsemisajast hoolimata toimub mingi asi ka õigel ajal, metsmaasikad on valmis. Peale ligi kümnekuist täielikult puu- ja juurviljavaba dieeti sõin terve peotäie, sest tundsin, et organism vajab neid  ja oh imet, pole midagi hullu juhtunud. Valmis said aiavaasis ka taasviljuva maasika Tristan Cherry esimesed mammud, tõsiselt pirakad ja väga maitsvad. Panen homme mõned taimed ka kasvuhoone pottidesse, peenras meil eriti maasikaid kasvatada ei saa, konnad ja teod teeksid puhta töö.
Tikutoos mõõdu näitamiseks kõrval. 
Ühe palgatöö koormuse panin juunilõpu seisuga maha, palgarahast tähtsam on hetkel aeg puhkamiseks ja kosumiseks. Kuigi Lepatriinuisanda poolt täna toodud arved mootorsae remondi ja murutraktori varuosade eest võtsid terveks õhtuks tummaks. Taimemüügist kuu ajaga selliseid tulusid ei laeku ja aiakeskursioonide tulu sel hooajal on siiani null eurot, nii et tuleb säästude kallale minna. Hea, et neidki vanast ajast on.

1 kommentaar: