29. september 2016

Mihklipäev

Mihklipäeva ilma järgi olevat vanarahvas talveilma ennustanud, aga tänase järgi otsustades tuleb küll kõike. Hommikul säras eresinises taevas päike ja oli tuulevaikne, siis hakkas tuul lõõtsuma ja lõõtsutas ka vihma kohale. Õnneks ei ole vähemalt külm, kraadiklaas näitab +14,4 ja ahju olen kütnud üle päeva, et majast niiskust eemal hoida. Õhtuks kiskus jälle midagi tormisarnast üles.
Nädalavahetusel suutsin saadud võrkiirised maha toppida ja mõned tunnid ka muru niita, kui soe kestab, ei pruugi see sugugi viimaseks niitmiseks jääda. Aga pigem olgu soe, külma ei armasta ma mitte põrmugi.
Aiahooaeg ei näi ka muidu lõppevat, täna sain Smartpostist kätte augustis Juhani veebipoest tellitud pojengid ja praegu istun ja urisen, sest nii äbarikke juurikaid ma pole mitu aastat isegi mitte näinud, rääkimata potistamisest. Võiks ju tagasi saata, aga samas neid sorte mu enda tarnijate valikus pole. Augud pean seekord vist küll paluma R-l kaevata, sest mu enda kõht protesteerib endiselt  raevukalt igasuguste katsete peale midagi füüsilist teha. Olgu siinkohal veelkord kiidetud Lepatriinu ja tema kingitud puidukäru, puude tuppasaamine pole iial varem nii lihtne, kiire ja kerge olnud.
Sügisvärve mereäärses kohas paraku ei ole, nende imetlemiseks peab kasvõi mõne kilomeetri sisemaa poole minema, Keilast koju sõites võis imetleda nii kuldseid kui punaseid puid, aga meie enda puud on poripruunid või juba hoopis lehtedeta - eilne tormihakatis räsis aeda päris korralikult ja kahju on eelkõige purukspekstud sügislilledest. Hostad näevad ka juba päris õnnetud ja räbaldunud välja.
 Tammelehine hortensia näitab ka pisut purpurit
 ja vahtra otsas on natuke vaske
 Saared rebis eilne torm peaaegu puhtaks
 ja kased on ammu lagedad, pärnad hoiavad lehti kangekaelselt küljes ja enam-vähem rohelistena
 Riitsinus annab aiale eksootilise ilme, ulatub mul üle pea, aga ei õitse.
 Ülehomme algab oktoober ja õhtud on juba pikad ja pimedad.


5 kommentaari:

  1. Kahju, et nii soojas kohas elamisel ka omad miinused on. Sügisvärvid on tegelikult ju fantastilised. Ilma pööras hulluks jah, tuul praegu on üsna räige. Aga see läheb mööda ja tulevad jälle paremad ajad.

    VastaKustuta
  2. No aru ma ei saa kust te selle tuule võtate ? Tuulevaikne hetkel küll pole aga eilne tormihakatis meieni ei jõudnud. Vihma öösel anti. Täna oli nii ilus ja mahe ilm, et isegi sokke ja kohati fliisi vaja ei olnud :)

    VastaKustuta
  3. Meil kangutas torm õhtul majanurki ja see polnud enam poisike nagu üleeilne torm. Igal õhtul torm, kena lugu küll...Kahju õitsejatest, eks täna ole näha kes aias nokauti löödud ja kes püsti jäänud.

    VastaKustuta
  4. Minu riitsinused jäid sel suvel üldse põlvepikkusgeks rääbikuteks. Aga õitsesid juba juuniss ja see selle kasvu kinni lõigi.

    VastaKustuta
  5. Minu riitsinused jäid sel suvel üldse põlvepikkusgeks rääbikuteks. Aga õitsesid juba juuniss ja see selle kasvu kinni lõigi.

    VastaKustuta